پنجره‌ای رو به دنیایی از   آموزش سرگرمی انیمیشن بازی

معرفی انیمیشن لوپتو؛ قصه‌ای که زندگی می‌کنیم

هر سال، تعداد زیادی انیمیشن با موضوعات مختلف تولید می‌شود تا شما و حتی بزرگ‌ترهای سن‌وسال‌دارتر هم از تماشای آن لذت ببرند. ولی واقعا ما همه این انیمیشن‌ها را می‌بینیم؟ از دیدن همه آن‌ها لذت می‌بریم؟ اصلا دیدن همه آن‌ها امکان‌پذیر است؟

اول از همه این‌که وقت ما آن‌قدری نیست که بتوانیم همه انیمیشن‌های روی پرده سینما یا منتشرشده در بستر شاد را ببینیم. از طرفی هم ممکن است ژانر یا موضوع انیمیشن مورد توجه ما نباشد. خلاصه که سرنوشت همه انیمیشن‌ها یکسان نیست. بعضی‌ها به یکی از بهترین انیمیشن‌های دوره خودشان تبدیل می‌شوند و مورد استقبال قرار می‌گیرند. بعضی‌های دیگر نیز فقط در سینما اکران و بعد فراموش می‌شوند

این مقدمه را گفتیم تا برسیم به معرفی یکی از همین انیمیشن‌های سینمایی که  به یکی از پرفروش‌ترین‌های تاریخ انیمیشن ایران تبدیل شد. قرار است درباره انیمیشن لوپتو حرف بزنیم که توانست توجه مخاطب‌های زیادی را جلب کند. اگر شما انیمیشن لوپتو را تماشا کرده باشید، از خواندن این نوشته اطلاعات بیشتری به دست می‌آورید. اگر هم انیمیشن را ندیده باشید، این یادداشت شما را برای دیدن آن مشتاق‌تر می‌کند. پس در ادامه همراه ما باشید.

معرفی ویژگی‌های انیمیشن لوپتو

اول از همه بهتر است اطلاعات کلی درباره انیمیشن داشته باشیم. منظور از اطلاعات کلی همان خصوصیات و ویژگی‌های اصلی انیمیشن است که دانستن آن‌ها در مرحله اول به ما کمک می‌کند تا برای دیدن یا ندیدن تصمیم بگیریم. انیمیشن لوپتو یک انیمیشن ایرانی است و صفر تا صد آن را از مرحله نوشتن فیلمنامه تا تولید و سرمایه‌گذاری و اکران در سینماهای سراسر کشور را چند جوان کرمانی انجام داده‌اند. انیمیشن لوپتو در ژانر کمدی، ماجراجویانه و موزیکال است. اگر شما به هر کدام از این ژانرها علاقه‌مند باشید، پس حتما از دیدن لوپتو هم لذت می‌برید.

این انیمیشن ۹۰ دقیقه‌ای (مدت‌زمانی به‌اندازه دیدن مسابقه فوتبال تیم محبوب) سال ۱۴۰۱ تولید شد. بعد از اکران در سینماهای سراسر کشور، دست اندر کاران اپلیکیشن شاد، ایده  اکران رایگان و اختصاصی لوپتو در اپلیکیشن شاد را اجرایی کردند. برای همین، حق انتشار لوپتو به اپلیکیشن شاد واگذار شد تا به شکل اختصاصی از تاریخ ۲۴ آبان سال ۱۴۰۲ فقط برای کاربران اپلیکیشن شاد اکران شود.

حالا لوپتو یعنی چی؟

گاهی انتخاب یک اسم یا عنوان عجیبی که فهمیدن معنایِ اون سخت باشد، یکی از شگردهای تبلیغاتی است. اسم را طوری انتخاب می‌کنند تا توجه‌برانگیز باشد تا مخاطب‌ها دنبال پیدا کردن معنی یا ربط آن باشند. احتمالا شما هم در زمان شنیدن اسم این انیمیشن این علامت سوال در ذهن‌تان نقش بسته که لوپتو یعنی چی؟ این اسم از کجا و از چه گویش و زبانی گرفته شده است؟

لوپتو در گویش کرمانی به عروسک‌ها و اسباب‌بازی‌هایی گفته می‌شود که مادرها در خانه با همان لوازمِ دم‌دستی برای بچه‌های خود می‌سازند. مامان‌های باسلیقه با استفاده از پارچه‌های اضافیِ، پرز قالی و پنبه، برای فرزندان خود عروسک‌های شیرینی به اسم لوپتو می‌ساختند. با این‌که سرگرمی این روزهای بچه‌ها نسبت به قدیم خیلی تغییر کرده، اما این روزها با تلاش خود هنرمندهای کرمانی که خاطره خوبی از دوران کودکی و بازی با لوپتوها داشتند، لوپتوها به شکل امروزی احیا شده تا دوباره یکی از بهترین و عزیزترین لوازم بازی ما باشد.

مادرها و مادربزرگ‌هایی که لوپتوها و عروسک‌های پارچه‌ای را برای بچه‌های خود آماده می‌کردند، عموما از همان پارچه لباس‌هایی که به تنِ خود می‌کردند، برای عروسک‌ها هم چند دست لباس می‌دوختند. برای ساخت خودِ عروسک هم از یک قطعه چوب استفاده می‌کردند. بعد هم درون یک پارچه مربعی را پر از پنبه یا پرزهای قالی می‌کردند تا بدن عروسک بسازند. عروسک‌های لوپتو در سه مدل نوزاد، مادر یا بی‌بی ساخته می‌شدند. لباس تنِ لوپتوهای مادر و بی‌بی پارچه‌های گلداری بودند که زن‌های روستا برای خودشان لباس می‌دوختند.

سازندگان و تولیدکنندگان لوپتو

انیمیشن لوپتو رو به عنوان اولین محصول مرکز انیمیشن سازمان سینمایی سوره، هنرمندان علاقه‌مند و کاربلد کرمانی با تکنیک سه بعدی در استودیو فراسوی ابعاد تولید کردند. اگر کارگردان و تهیه‌کننده رو اصلی‌ترین دست‌اندرکاران تولید یک فیلم یا انیمیشن بدونیم، باید بگیم که مهم‌ترین دست‌ اندر کاران لوپتو «عباس عسکری» به‌عنوان «کارگردان» و «محمدحسین صادقی» به‌عنوان «تهیه‌کننده» هستند.

از دیگر عوامل انیمیشن که باید به شما معرفی کنیم:

فیلمنامه‌نویس:

  • فرشاد امین‌زاده
  • عباس عسکری

موسیقی:

  • پیام آزادی
  • هومن شاهی (خواننده)
  • امیرعلی بهادری (خواننده)

اگر کنجکاو هستید بدانید که چرا لوپتو یکی از انیمیشن‌های پرفروش است، شاید بد نباشد که از هزینه تولید و فروش آن باخبر باشید:

  • هزینه فیلم: ۱۰ میلیارد تومان
  • فروش گیشه: ۲۱٬۳۷۹٬۲۹۷٬۰۰۰ تومان

جوایز و افتخارات لوپتو:

انیمیشن لوپتو از مسابقات و جشنواره‌های زیادی هم دست‌خالی بیرون نیامد و توانست جایزه‌ها و موفقیت‌هایی کسب کند. تعدادی از این جایزه‌ها که به انیمیشن لوپتو رسید، عبارت است از:

  • جایزه ویژه جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان
  • پروانه زرین برای بهترین دستاورد فنی و هنری (بخش بین‌الملل)
  • راهیابی به دهمین جشنواره یونیورسال کیدز استانبول
  • راهیابی به جشنواره سیه‌را کشور بولیوی
  • نمایش در سیزدهمین جشنواره بین‌المللی کودک و نوجوان «ویتوریو ونتو» در ایتالیا
  • جایزه بهترین فیلم انیمیشن از جشنواره احمدآباد هند

موضوع انیمیشن لوپتو

اگر بخواهیم خیلی کوتاه و مختصر به شما بگوییم که انیمیشن لوپتو درباره چه چیزی است، باید در یک کلمه بگوییم «امید». بله حق دارید که همین اول با خودتان بگویید «ای بابا… بازم حرف‌های تکراری». اما شاید اگر انیمیشن لوپتو را ببینید، نظرتان عوض شد. یعنی ببینید می‌شود طور متفاوتی هم در قالب یک ژانر کمدی و موزیکال از امید حرف زد.

لوپتو داستان یک کارگاه ساخت اسباب‌بازی است که با همه کارگاه‌های مشابه فرق‌های اساسی دارد. اول این‌که اداره و مدیریت آن را یک پدر و پسر بر عهده دارند. ایده ساخت این کارگاه هم به مادرِ خانواده تعلق دارد که به دلیل بیماری فوت شده است.

فرق دیگر این است که سازندگان و تولیدکنندگان این اسباب‌بازی‌ها بیماران یک آسایشگاه روانی هستند که هر کدام شخصیت جالب‌توجه و متفاوتی دارند؛ طوری که حتی گاهی دوست‌داشتنی‌تر از شخصیت‌های اصلی ظاهر می‌شوند و ما عاشق‌شان می‌شویم. مثلا خودِ من (نویسنده این متن) عاشق شخصیت تیمسار شدم و به‌ نظرم بامزه‌ترین و متفاوت‌ترین شخصیت این انیمیشن است. اما گره داستان کجاست؟ کجای قصه برای ادامه تماشا هیجان‌انگیز می‌شود؟

از جایی به بعد، کارگاه اسباب‌بازی آقای کمالی، به دلیل پایین آمدن کیفیت اسباب‌بازی‌ها و آسیبی که به بچه‌ها زده، بسته می‌شود. اینجا، پایِ یک خرابکار در میان است. کسی که برای پیدا کردن این خرابکار باید آستین بالا بزند، علی، پسر آقای کمالی، است.

 سخن پایانی

چیزی که باعث می‌شود شما از دیدن این انیمیشن کیفور شوید و لذت زیادی ببرید، منحصر به خندیدن یا شنیدن موسیقی نیست. چیزی که لذت تماشای لوپتو را برای دوچندان می‌کند، این است که می‌توانیم خودمان را جایِ تک‌تک شخصیت‌های این داستان تصور کنیم. ما وقت‌های زیادی شبیه پدر علی ناامید شده‌ایم و دوباره آستین بالا زده‌ایم برای درست کردن چیزی که خراب شده است. وقت‌های زیادی هم شبیه علی به کمک پدر و مادر خود رفته‌ایم تا یاری‌رسان آن‌ها در یک گرفتاری باشیم. حتی گاهی شبیه فرشته، تیمسار یا حتی عمه‌خانم هم بوده‌ایم. می‌بینید؟ لوپتو انگار قصه همه ما و زندگیِ ماست که بالاخره از تاریکی به سمت روشنایی می‌رود.

اگر انیمیشن لوپتو را دیده‌اید، شما هم در بخش نظرات، درباره آن برای ما و دیگران بنویسید. از دیدن انیمیشن لوپتو لذت بردید؟ به نظر شما نقاط قوت و ضعف این انیمیشن کجاست؟ کدام شخصیت را بیشتر دوست داشتید؟

نکات کلیدی